Pages

Saturday, July 2, 2011

Hidangan dari saji online..... yum.. yum

source : http://www.sajionline.com.my/index.php/biskut-othermenu-122.html

BISKUT  BADAM




 

Bahan-bahan:
1 biji kuning telur
180 gm mentega
180 gm tepung gandum
150 gm tepung jagung
113 gm gula aising
4 sudu besar badam kisar
Bahan Hiasan:
Kuning telur
Hirisan badam
Cara Menyediakan:
1. Putarkan mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur, tepung gandum, tepung jagung dan badam kisar kemudian uli rata hingga menjadi doh yang lembut.
3. Canai dan terap bulat atau sebarang bentuk. Sapu kuning telur dan hiaskan dengan hirisan badam.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama 12-15 minit atau sehingga masak.





 
 
PEEL CRESCENT COOKIES

Bahan A:
125 gm mentega
25 gm shortening
1 biji kuning telur
80 gm gula kastor
Bahan B:
175 gm tepung gandum
1/4 sudu kecil baking powder
25 gm tepung ubi
20 gm tepung kastard
40 gm serbuk badam
Hiasan:
1 biji telur
50 gm kulit buah-buahan campuran

Cara Menyediakan:
1. Putar bahan  A selama 4 minit.
2. Campurkan kesemua bahan B dan gaul hingga sebati. Canai dan terap ikut suka.
3.  Sapukan telur di permukaan biskut dan taburkan kulit buah-buahan campuran.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama 18 minit.
 
Skon Yogurt  Kismis Hitam

Bahan-bahan:
2 cawan tepung naik sendiri
80 gm mentega beku - dipotong dadu
1/2 cawan yogurt
1 biji telur - dipukul hingga kembang
1 sudu besar gula kastor
3/4 cawan kismis hitam

Cara Menyediakan:
1. Campurkan tepung dan gula di dalam satu mangkuk.
2. Gunakan hujung jari, gaul dan ramaskan mentega dengan tepung tadi hingga menjadi serbuk roti.
3. Masukkan kismis hitam dan gaul hingga sebati. Setelah itu, campurkan telur yang sudah dipukul bersama yogurt.
4. Gaul perlahan-lahan sehingga doh sebati tetapi jangan sampai melekat.
5. Ambil doh, canai setebal 2 cm dan terapkan acuan bulat atau bibir gelas.
6. Sementara itu panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius.
7. Kemaskan keliling doh yang siap diterap, letakkan di atas dulang pembakar. Rehatkan selama 5 minit. Sapukan mentega di atasnya.
8. Bakar selama 12 minit pada suhu 180 darjah Celsius.


Biskut Nestum Emping Jagung


Bahan-bahan A:
250 gm mentega
150 gm gula aising
50 gm shortening
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil garam
Bahan-bahan B:
400 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 cawan nestum - dikisar halus
1/2 cawan emping jagung - dikisar halus
1/2 cawan serbuk gajus
Bahan-bahan Hiasan:
Kuning telur
Nestum- dikisar halus
Emping jagung - dikisar halus

Cara Menyediakan:
1. Putarkan bahan-bahan A.
2. Masukkan bahan-bahan B dan digaul rata sehingga menjadi doh lembut.
3. Canai dan terap sebarang bentuk. Sapu kuning telur ke atasnya dan taburkan nestum dan emping jagung kisar.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama 12-15 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment