Nasi Beriani Menggunakan Rempah Beriani Faiza
6 sudu minyak sapi,
6 ulas bwg merah,
3 ulas bwg putih
Tumis bersama cengkih, buah pelaga, kayu manis
Goreng hingga kuning, masukkan 1 sudu beriani faiza
Masukkan air secukupnya.( 1 cawan air 1 cawan beras)
Garam ,
3 daun pandan,
3 daun pudina ,
1 ketul gula batu,
1 ketul kiub ayam ,
1 sudu besar jus oren,
masak hingga mendidih.
Masukkan ½ cawan susu cair,
1 kg beras basmathi,
kacau rata dan tutup.
Bila hampir kering, masukkan sedikit pewarna kuning.
Mee Goreng Istimewa Chef Ismail
Ikuti langkah mudah menyediakan masakan mi goreng istimewa yang disediakan Chef Ismail.
(Ref:http://www.hmetro.com.my/articles/Migorengistimewa/Article )
Bahannya:
1 kilogram mi kuning
1/2 kilogram sawi hijau Hong Kong - direbus seketika
300 gram kubis bulat - direbus seketika
1 biji lobak merah (saiz besar) - direbus seketika
200 gram cendawan hitam Cina (rebus hingga kembang)
200 gram brokoli - direbus seketika
250 gram udang
250 gram daging dada ayam yang dipotong dadu
3 sudu kecil bawang putih
3 sudu kecil sos tiram
1 sudu kecil kicap pekat
1/2 sudu kecil kiub ayam
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk lada putih
Garam jika perlu
8 sudu besar minyak untuk menumis
No comments:
Post a Comment