RESIPI
Bahan-bahan:
2 cawan tepung naik sendiri
80 gm mentega beku - dipotong dadu
1/2 cawan yogurt
1 biji telur - dipukul hingga kembang
1 sudu besar gula kastor
3/4 cawan kismis hitam
Cara Menyediakan:
1. Campurkan tepung dan gula di dalam satu mangkuk.
2. Gunakan hujung jari, gaul dan ramaskan mentega dengan tepung tadi hingga menjadi serbuk roti.
3. Masukkan kismis hitam dan gaul hingga sebati. Setelah itu, campurkan telur yang sudah dipukul bersama yogurt.
4. Gaul perlahan-lahan sehingga doh sebati tetapi jangan sampai melekat.
5. Ambil doh, canai setebal 2 cm dan terapkan acuan bulat atau bibir gelas.
6. Sementara itu panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius.
7. Kemaskan keliling doh yang siap diterap, letakkan di atas dulang pembakar. Rehatkan selama 5 minit. Sapukan mentega di atasnya.
8. Bakar selama 12 minit pada suhu 180 darjah Celsius.
Biskut Nestum Emping Jagung
Bahan-bahan A:
250 gm mentega
150 gm gula aising
50 gm shortening
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil garam
Bahan-bahan B:
400 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 cawan nestum - dikisar halus
1/2 cawan emping jagung - dikisar halus
1/2 cawan serbuk gajus
Bahan-bahan Hiasan:
Kuning telur
Nestum- dikisar halus
Emping jagung - dikisar halus
Cara Menyediakan:
1. Putarkan bahan-bahan A.
2. Masukkan bahan-bahan B dan digaul rata sehingga menjadi doh lembut.
3. Canai dan terap sebarang bentuk. Sapu kuning telur ke atasnya dan taburkan nestum dan emping jagung kisar.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama 12-15 minit atau sehingga masak.
Hidangan dari saji online..... yum.. yum
Bahan-bahan:
2 cawan tepung naik sendiri
80 gm mentega beku - dipotong dadu
1/2 cawan yogurt
1 biji telur - dipukul hingga kembang
1 sudu besar gula kastor
3/4 cawan kismis hitam
Cara Menyediakan:
1. Campurkan tepung dan gula di dalam satu mangkuk.
2. Gunakan hujung jari, gaul dan ramaskan mentega dengan tepung tadi hingga menjadi serbuk roti.
3. Masukkan kismis hitam dan gaul hingga sebati. Setelah itu, campurkan telur yang sudah dipukul bersama yogurt.
4. Gaul perlahan-lahan sehingga doh sebati tetapi jangan sampai melekat.
5. Ambil doh, canai setebal 2 cm dan terapkan acuan bulat atau bibir gelas.
6. Sementara itu panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius.
7. Kemaskan keliling doh yang siap diterap, letakkan di atas dulang pembakar. Rehatkan selama 5 minit. Sapukan mentega di atasnya.
8. Bakar selama 12 minit pada suhu 180 darjah Celsius.
Biskut Nestum Emping Jagung
Bahan-bahan A:
250 gm mentega
150 gm gula aising
50 gm shortening
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil garam
Bahan-bahan B:
400 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 cawan nestum - dikisar halus
1/2 cawan emping jagung - dikisar halus
1/2 cawan serbuk gajus
Bahan-bahan Hiasan:
Kuning telur
Nestum- dikisar halus
Emping jagung - dikisar halus
Cara Menyediakan:
1. Putarkan bahan-bahan A.
2. Masukkan bahan-bahan B dan digaul rata sehingga menjadi doh lembut.
3. Canai dan terap sebarang bentuk. Sapu kuning telur ke atasnya dan taburkan nestum dan emping jagung kisar.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama 12-15 minit atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment