1. Raya Recipe - Rendang Ayam Perak Perlis
- Potong seekor ayam - kecil2
- Blend semua bahan berikut : lengkuas, halia, serai, kunyit hidup, cili kering, bawang merah, bawang putih, dan buah keras.
- masukkan bahan blend tadi kedalam periuk, tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam yang telah dipotong kecil2 tadi.
- Masukkan garam, serbuk ikan bilis, perisa hilal
- Masukkan santan
- Masukkan hirisan daun kunyit.
2. My Recipe - Bubur Nasi - Kanji waktu berbuka puasa
Kanji / Bubur Nasi
1. Tumis bawang merah dan bahan rempah sup hingga kuning dan wangi, masukkan air.
2. Masak beras 1 cawan hingga kembang.
3. Masukkan :
a. serai 3 batang (dititik);
b. udang kering (150gm) - ditumbuk,
c. sedikit halba,
d. 1 ½ camca lada hitam – ditumbuk
e. 2 ketul besar ayam – dipotong halus2
f. Halia - 2cm
4. Kacau dan masukkan santan pekat – 1 senduk.
5. garam secukup rasa ; juga rencah hilal dan serbuk ikan bilis.
6. Bila masak /pekat – masukkan 2 tangkai daun bawang, daun sup dan bawang goreng ditabur atas bubur.
7. Boleh juga masukkan daun selum.
8. Kacau rata dan angkat.
3. Resipi : IKAN MASAK LEMAK PEDAS
Ikan masak lemak
1. Bersihkan ikan.
2. Blend 8 biji cili api, 6 ulas bwg merah, 2 ulas bwg putih, 1 btg serai,
dua inci kunyit hidup(serbuk kunyit)
3. Masukkan bahan 2 kedlm periuk bersama asam keping, serbuk kunyit dan
santan dari ½ biji kelapa.
4. Kacau perlahan2 hingga mendidih.
5. Masukkan ikan, daun kunyit dan buah tomato.
6. Garam secukup rasa.
1. Bersihkan ikan.
2. Blend 8 biji cili api, 6 ulas bwg merah, 2 ulas bwg putih, 1 btg serai,
dua inci kunyit hidup(serbuk kunyit)
3. Masukkan bahan 2 kedlm periuk bersama asam keping, serbuk kunyit dan
santan dari ½ biji kelapa.
4. Kacau perlahan2 hingga mendidih.
5. Masukkan ikan, daun kunyit dan buah tomato.
6. Garam secukup rasa.
4. My Mee Udang Nor - my own recipe .......
Tumis bwg merah , bwg putih yang dihiris (se senduk)
Bila bwg2 garing, masukkan cili boh sesenduk.(cili boh - blend cili kering dgn air)
Bila wangi, masukkan ayam dihiris halus dan udang besar....1mangkuk kecil kedua2nya..
Masukkan prego spaghetti sauce 2 senduk
Masukkan soup Tomato Heinz 1/2 tin
Tambahkan air 3 gelas, garam, serbuk ikan bilis Knorr, dan perisa Hilal/ Sedap Rasa; juga sedikit sos tiram.
Bila mendidih dan nampak keluar minyak... perlahankan api
Masukkan 2 bungkus mee basah, sekiranya kuah kurang, tambah air lagi..
Kacau sehingga mee lembut, masukkan sayur sawi secekak , dipotong kecil
Hidangkan didalam mangkuk supaya tidak kering kuahnya.. Mee dan kuahnya boleh juga diasingkan, dan dicampur cuma bila hendak dimakan...
5.
Pajeri Nenas
1. 1 biji nenas (1/2 masak) – potong bulat dan rebus sebentar.
2. Tumis dalam ½ cawan minyak
a. 4 ulas bawang merah / b. 2 ulas bawang putih / c. 1 cm halia
d. 2 bunga cengkih/ bunga lawang / e. 1 cm kulit kayu manis.
3. Bila kuning dan wangi; masukkan :
a. 4 ulas bwg merah dan 2 ulas bwg putih – ditumbuk kasar
b. 1 cawan air,/ c. 1 paket rempah kari / d. Halia 1 cm.
4. Masak hingga pecah minyak.wangi.
5. Masukkan nenas dan gula – ½ cawan gula merah – masak hingga rempah wangi.
6. Masukkan
a. kerisik (drp ½ cawan kelapa) dan santan – 4 cawan kelapa parut + 4 cawan air.
7. Mendidih – masukkan garam dan gula. Pekat- tutup api.
Wednesday, June 2, 2010
Resepi untuk Lamb Chop Alumni BBQ
Thank You MLan For this Recipe..... Hanya Allah yang dapat membalasnya.. Resepi yang sungguh sedap..
Utk yang berminat...Zurina, Norlida, Almin, Kamsari, Mood, dan yang lain2...
>Dengan lafas Bismillahhirrahmann irrahim.. .saya dengan ini merasmikan.. ..
>
>Main ingredient;
>Sos BBQ ...yang halal dan selera tuan/puan
>Pure Honey...Yang bagus madu Tualang...bukan Madu...Madu 3
>Kicap soya cair
>Sos Tiram
>Lada hitam Serawak...ditumbuk atau blend..kalau malas sos lada hitam pun boleh...
>
>Cara;
>Sukatan ikut selera dan lihat kuantiti daging nak diperap...biar pekat dan jika lebih boleh dibuat sos dan di ulang guna..
>campur kesemua dalam bekas yang sesuai
>rasa mengikut selera masing2.
>Celupkan daging kambing kedalam adunan..
>kemudian angkat dan susun dalam bekas bertutup dan masukkan kedalam peti sejuk..(bukan tempat ais)
>perap sekurang2nya 24 jam...lebih lama lagi meresap...( jangan terlalu lama hingga rosak)
>Sos lebihan dimasak sehingga pekat untuk dijadikan sos...atau dibuat celupan sebelum dipanggang..
>Sila pastikan anda memanggang guna Bara bukan membakar...guna api...or Pan Fry...
>
>Cara memanggang;
>Guna Arang yang sepertimana Ron beli...(rujuk Ron)
>bakar arang sehingga tinggal Bara...
>Daging Kambing "slice" cepat masak...maka kerap balik2kan...
>sekiranya api mula menyambar..maknanye daging dah masak...
>pastikan air daging yang keluar jernih tanpa darah...
>pastikan hasilnya daging panggang dan bukannye arang..(rentung)
>
>Rahsia;
>membasuh daging dan perap ...
>perlu di marinade dan serinade dengan penuh perasaan kasih sayang kpd yang nak diberi makan ...InsyaAllah. ..
>
>Selamat Mencuba...boleh dipraktik untuk segala jenis daging kecuali ikan...
>
Utk yang berminat...Zurina, Norlida, Almin, Kamsari, Mood, dan yang lain2...
>Dengan lafas Bismillahhirrahmann irrahim.. .saya dengan ini merasmikan.. ..
>
>Main ingredient;
>Sos BBQ ...yang halal dan selera tuan/puan
>Pure Honey...Yang bagus madu Tualang...bukan Madu...Madu 3
>Kicap soya cair
>Sos Tiram
>Lada hitam Serawak...ditumbuk atau blend..kalau malas sos lada hitam pun boleh...
>
>Cara;
>Sukatan ikut selera dan lihat kuantiti daging nak diperap...biar pekat dan jika lebih boleh dibuat sos dan di ulang guna..
>campur kesemua dalam bekas yang sesuai
>rasa mengikut selera masing2.
>Celupkan daging kambing kedalam adunan..
>kemudian angkat dan susun dalam bekas bertutup dan masukkan kedalam peti sejuk..(bukan tempat ais)
>perap sekurang2nya 24 jam...lebih lama lagi meresap...( jangan terlalu lama hingga rosak)
>Sos lebihan dimasak sehingga pekat untuk dijadikan sos...atau dibuat celupan sebelum dipanggang..
>Sila pastikan anda memanggang guna Bara bukan membakar...guna api...or Pan Fry...
>
>Cara memanggang;
>Guna Arang yang sepertimana Ron beli...(rujuk Ron)
>bakar arang sehingga tinggal Bara...
>Daging Kambing "slice" cepat masak...maka kerap balik2kan...
>sekiranya api mula menyambar..maknanye daging dah masak...
>pastikan air daging yang keluar jernih tanpa darah...
>pastikan hasilnya daging panggang dan bukannye arang..(rentung)
>
>Rahsia;
>membasuh daging dan perap ...
>perlu di marinade dan serinade dengan penuh perasaan kasih sayang kpd yang nak diberi makan ...InsyaAllah. ..
>
>Selamat Mencuba...boleh dipraktik untuk segala jenis daging kecuali ikan...
>
No comments:
Post a Comment