Wednesday, September 8, 2010

My Recipe - Bubur Nasi - Kanji waktu berbuka puasa

Kanji / Bubur Nasi

1. Tumis bawang merah dan bahan rempah sup hingga kuning dan wangi, masukkan air.

2. Masak beras 1 cawan hingga kembang.

3. Masukkan :

a. serai 3 batang (dititik);

b. udang kering (150gm) - ditumbuk,

c. sedikit halba,

d. 1 ½ camca lada hitam – ditumbuk

e. 2 ketul besar ayam – dipotong halus2

f. Halia - 2cm

4. Kacau dan masukkan santan pekat – 1 senduk.

5. garam secukup rasa ; juga rencah hilal dan serbuk ikan bilis.

6. Bila masak /pekat – masukkan 2 tangkai daun bawang, daun sup dan bawang goreng ditabur atas bubur.

7. Boleh juga masukkan daun selum.

8. Kacau rata dan angkat.

No comments:

Post a Comment