RESEPI : RENDANG TOK
1. 3 kg daging (lembu muda/ daging batang pinang) direndam dlm gula geret (7
keping).
2. Blend satu-satu bahan2 berikut : (blend asing):
a. Serai 9 batang besar
b. Halia 9 cm besar 2 jari
c. Lengkuas 10 cm 2 jarilas
d. Bwg besar sikit
e. Bwg merah 900gm,
f. Bwg putih 12 ulas
g. Cili kering di blend 2-3 senduk
h. Buah keras 2 plastik kecil
3. Masukkan adunan (1) kedalam kuali,dan juga bahan (2).
4. Bila wangi, masukkan jintan manis - 2 sudu besar mumbung.;jintan putih 1 sudu
5. Sedikit bunga lawang(3 kuntum) dan kayu manis (6cm)
6. Panaskan hingga pecah minyak/ berbau wangi..
7. Tambah santan pekat (santan pekat(1kotak besar)- anggaran 1 kilo daging - 3 biji
kelapa..
8. Tambah juga serbuk rencah hilal - 1 camca besar..
9. Juga kerisik 2 – 3 plastik kecil/ mangkuk kecil.
10. Secamca besar/mumbung rencah ikan bilis Knorr.
11. Garam 2 camca besar tidak mumbung / secukup rasa),
12. Masak hingga pekat
By: me....
This year I cooked using Cosway's Korean King cooker.... it's a blessing to use the cooker... i can cook rendang etc very fast... less than half the time i usually took to cook it.... Allah is Great.. Thank you Allah...
ReplyDelete