Saturday, July 2, 2011

Puding Koktel Bulan Madu

Koktel Bulan Madu

Koktel Bulan Madu

PDF Print E-mail
User Rating: / 14
PoorBest 



Bahan-bahan:

20 gm tepung kastard
25 gm gula kastor
250 - 450 ml susu cair
400 gm buah-buahan campuran dalam tin


Hiasan
15 - 20 gm gula kastor
Pewarna pilihan
Oren, nanas, epal

Cara Menyediakan:
1. Masukkan tepung kastard ke dalam mangkuk bersama gula.
2. Gaul sebati bersama susu cair 100 ml susu cair yang diambil dari 450 ml susu cair.
3. Panaskan susu yang selebihnya hingga mendidih, kemudian tuangkan ke dalam adunan kastard dan kacau hingga rata.
4. Panaskan adunan di atas api yang kecil dan kacau hingga rata supaya tidak berketul dan biarkan mendidih.
5. Gaulkan adunan kastard bersama buah-buahan hingga rata.
Untuk Hiasan:
Warnakan gula kastor dan hias di mulut gelas.
Masukkan hirisan buah-buahan ke dalam gelas dan hiaskan juga di tepinya.



Puding Koktel

PDF Print E-mail
User Rating: / 10
PoorBest 


Bahan-bahan:
1 tin buah-buahan koktel - diasingkan air dan buahnya
30 gm agar-agar - 1 bungkus
1 cawan susu cair
4 cawan air
2 biji kuning telur
1 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila
Buah kiwi dan strawberi untuk hiasan

Cara Menyediakan:
1. Masak agar-agar bersama air hingga hancur.
2. Masukkan gula dan biarkan larut.
3. Dalam bekas berasingan, pukul susu cair, air buah-buahan koktel dan kuning telur seketika, kemudian tuang ke dalam adunan agar-agar tadi. Biarkan mendidih.
4. Padamkan api dan masukkan buah-buahan koktel.
5. Tuangkan adunan ke dalam acuan puding dan biarkan keras di dalam peti sejuk.
6. Hias dengan kiwi dan strawberi apabila menghidang.




Mousse Strawberi

PDF Print E-mail
User Rating: / 3
PoorBest 


Bahan-bahan:
100 gm gula
50 gm gelatin - dicairkan
700 gm krim putar
6 biji kuning telur
250 gm buah strawberi - kisar halus untuk dijadikan puri
1 biji kek swiss roll
(atau sebarang jenis kek gulung perasa strawberi)

Cara Menyediakan:
1. Kuning telur dipukul hingga putih di dalam mangkuk yang beralas air panas.
2. Bila sudah elok kembang, alihkan bekas air panas kemudian masukkan gelatin dan puri strawberi ke dalam adunan telur dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan krim putar (yang sudah diputar) dan kacau lagi hingga sebati.
4. Kek swiss roll dipotong bulat setebal 1 cm kemudian disusun di tengah mangkuk dan juga kelilingnya sebelum dituangkan adunan mousse hingga penuh. Dinginkan dalam peti sejuk sehingga beku sebelum hidang.
Info:
* Telur dipukul menggunakan kaedah double boiler, ia itu di dalam mangkuk beralas bekas berisi air panas yang baru mendidih.
* Krim putar yang digunakan dalam resipi ini adalah jenis manis. Putar dahulu krim sebelum di masukkan ke dalam adunan.






Puding Marmar

PDF Print E-mail
User Rating: / 17
PoorBest 


Bahan-bahan:
20 gm agar-agar
3 1/2 cawan air
3/4 cawan gula
5 biji telur
1 tin susu cair
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil mentega
3 sudu besar serbuk koko - bancuh dengan sedikit air

Cara Menyediakan:
1. Masak agar-agar dengan air hingga hancur. Masak lagi hingga kesemua bahan sebati.
2. Kacau telur, susu cair, esen vanila dan mentega hingga rata. Masukkan ke dalam agar-agar. Kacau rata.
3. Angkat adunan dan tapis.
4. Masak adunan yang siap ditapis sekali lagi dengan api sederhana.
5. Angkat dan bahagikan adunan kepada dua bahagian. Sebahagian dibiarkan dengan warna asal manakala sebahagian lagi dimasukkan bancuhan serbuk koko.
6. Masak adunan yang mengandungi koko cuma sekali mendidih, dan angkat.
7. Tuangkan sesenduk adunan warna asal di tengah loyang diikuti sesenduk warna koko. Lakukan proses ini sehingga kesemua adunan habis. Sejukkan sebelum dihidangkan.




source : Sajionline

http://www.sajionline.com.my/index.php/pencuci-mulut-othermenu-114/1283-puding-koktel.html

No comments:

Post a Comment